En onsdagkväll i gula huset på åkern

Onsdagkväll, sitter här med en macka å te. Känner mig lite frusen, har stått ute i paddocken å haft lektion hela kvällen. Men riktigt roligt, underlaget är så bra, så idag fick träningsgruppen rida en caprilli-bana. Hästarna tyckte oxå det va roligt, det riktigt sprakade om dom, så pigga va dom.

Avril har stått i hagen å ätit sig tjock idag, jobbat på skolan på fm. Då finns det ingen tid till att rida. Men igår hoppade vi lite nere på Lindberga. Hon va jättefin å duktig. Å så red jag lite på Sofies nya, fina kuse å på Marias oxå. Va riktigt svettig när allt va klart. Å kul va det.
Å så e jag ju i full gång med tämjning av gigantisk kuse. Å jättehästen är som tur e lika snäll som han är stor. Går otroligt bra, 3:e gången jag rider på han rider vi ut å travar å grejar. Mkt bra när dom e inkörda, hästarna. Det finns bara ett problem. Och det är att ta sig upp. När man inte ens når att ta tag i sadeln när man har nån som är vänlig nog att slänga upp en e det lite jobbigt. Men hittils har jag lyckats kravla mig upp. Så nästa steg är att göra han handikappvänlig, så man kan ställa honom brevid nåt som e högt som man kan klättra upp på. Men det e hemskt kul. Tror det kommer bli en utmärkt kuse. Hade vart kul å testa han i hoppning oxå, kan ju styra på vad som helst å han kan bara kliva över.

När man sen sätter sig upp på Avril efter att ha suttit där två meter över marken, känns det som å sätta sig upp på en pytteponny. Lite skillnad: 1.80 cm ardenner/halvblod och 1.60 cm nätt liten flickhäst. Men det är iaf betydligt lättare att stuva in flickhästen i en finka....

Å nu ska flickhästens ägarinna gå ner till pannrummet å fylla på mer ved, för den eldningsansvarige i hushållet behagar inte vara hemma, han är iväg på "ät å mys med SCA" som en så roligt kallade det... Sen ska jag ta på mig en pyjamas å lägga mig under det tjocka täcket å sova. Å hoppas på att slippa vakna med hjärtsnörp flera ggr inatt pga av att kära Solbritt får nervdarr och tror hon ska jaga bort allehanda inkräktare som hotar vår existens. Och hon brukar tyvärr känna extra stort ansvar att skydda hushållet när Fredrik inte är hemma och hjälper henne. Är ju kanonkul att störtvakna mitt i natten av att hundskrället far upp å skäller som tjyvarna stod i hallen med yxan i handen...Blir man väldigt lugn och fridfull av...

Dags att skrida till verket. nattinatti

Djupa funderingar en söndagmorgon...

En spark är ett fantastiskt fordon. Innan jag flyttade hit hade jag aldrig åkt spark...Är inte så många som sparkar sig fram på bara asfalten hemma i Alingsås.....Men förra vintern var det faktiskt Ida som lyckades gräva fram en gammal spark som definitivt hade sett sina bästa dagar uppe på logen. Va ju lite vingligt i början, men rätt så kul. Å förra vintern, när byvägen låg under ett tjockt lager blåis, och jag hade noll koll och sparken i stort sett höll på att falla isär, utgjorde vi en stiligt och fartfyllt par nerför backarna längs vägen...

I år har vi spikat ihop den lite, för den lutade så hemskt. Så nu går det att hållalite grand i handtaget utan att den kollapsar. Isen ligger inet lika tjock i år, tack och lov! (betydligt bättre att rida då) Men det är såndär packad snö som är alldelles blank som är utmärkt för spark. Så dom dagarna det är bra väder och jag har lite tid brukar jag låta bilen vila hemma, å ta sparken till stallet. Riktigt trivsamt. Om man dessutom tar med sig doussie eller arrak i snöre behöver man inte göra så mkt mer än styra, för då går det som bara den!

Överlag här uppe i norr tror jag bil är absolut vanligaste färdmedlet. Åsså skoter då förstås, men det är mes nöjesåkning här omkring iaf...
I tex Alingsås cyklar man, överallt. I somras, när jag cyklade till knutshemmet å grillen när jag skulle jobba, trodde vissa jag va knäpp, det va ju så himla långt! (lite drygt fyra km....) Hemma i Alingsås cyklade jag ju vart jag än skulle....Men det är kanske lite annat här....Större avstånd överlag, och alla åker buss till skolan, så man börjar redan där. Å på vintern är det inte riktigt väglag för cykel. Å inte temperatur heller för den delen...Men på sommaren skulle nog fler kunna låta bilen stå å ta cykeln ist...Är ju så himla härligt att cykla!
Eller åka spark. Åka spark tycker jag om. Särskilt när det går lite neför så man mest kan åka, å inte sparka så mkt....

Djupa funderingar såhär på söndagmorgon......

Å i förrgår när jag kom till stallet var det swimmingpool i Avrils box och även i grannen Tonics box. Härligt värre. En vattenledning hade släppt uppe i taket så vattnet stått och tok-sprutat hela natten! Så när eva skulle morgonforda hade det bokstavligt talat vällt ut vatten när hon öppnat boxdörren. Tack och lov ringde anna-lena efetr hjälp att skotta ur, så jag slapp ösa vatten hela långa dagen. Tur det inte va -29 fortfarande. Hade vi säket fått hacka loss hästarna, hahahaha, dom hade stått där i varsin isklump, fastfrusna.....Näe, stackarna hade nog inte haft nån rolig natt....Men nu är det nyspånat och härligt!

Näe, dags för lite frukost, åka bort å ta hand om underbara pållan och sen vara grillmästare hela långa vackra söndagen....Tänker på att jag tjänar pengar så jag kan åka å träna sen...

ha en underbar söndag!!!

härliga underbara vinter!!

Det är sååååå underbart ute. Massor med snö, strålande sol och riktigt kallt, precis som jag tycker om det! Den där riktiga norrlandsvintern som jag önskade mig förrra året, då det va min första vinter här blev bara lite försenad. För nu är det minsann riktig vinter!! tjohoo!! Är så härligt att bara gå längs vägen och se dom höga snövallarna på sidorna. Å när det biter i kinderna och fryser i näsan när man andas. Och solen som lyser så starkt så man knappt kan ha ögonen öppna. Det är så härligt!

Nu e jag hemma en stund, har varit dagisfröken idag. Och alldeles snart ska jag åka till grillen å bli grillmästare för kvällen. Å sist idag är jag stalledräng. Har stalljouren idag, extra. Anna-lena tog mina dagar över jul och nyår så nu jobbar jag igen det.

snöyrande strapatser!

Vilken snö-dag. Har toksnöat hela dagen!
Och just idag ger vi oss iväg för att rida i ridhus. Kan säga att vi va ensamma i ridhuset, inga fler som gav sig ut med hästfinka idag....Vilket ju va kanon, hela ridhuset för oss själva. Och Avril var mkt glad att ha sin bästis med sig i finkan, hon klev rakt på utan lina både dit och hem. Och kanonfin att rida som vanligt!
Men det vart inte helt strapatsfritt. När vi skulle hem fastna vi på parkeringen. Tyckte det va lite konstigt, då vi tagit oss hela vägen dit utan problem. Men där stod vi iaf, tvärfast. Men lite flyt hade vi, för det kom en pappa och lämnade av sina döttrar, och han hade fyrhjulsdrift. Så drog han fram oss en bit. Men sen kom vi ingenstans iaf. Då visade det sig att ena bromsen på ett hjul på finkan hade frusit, så hjulet rullade inte! Konstigt att vi inte kom så långt va? Men den snälla pappan sprang iväg efter en hammare och bankade lite på hjulet, och vips så rullade det! Och vi va på väg hemåt! Gick fint ända tills vi svängde av E14 å in på byvägen. Där fastnade vi igen, denna gång pga oplogad backe, tvåhjulsdriven bil å tung last. Så där stod vi, tvärs över vägen (byvägen som tur va iaf) och kom ingenstans. Vi plocka ur kusarna och sofia promenera hem med dom. Och urban kom med traktorn och drog upp det stilfulla ekipaget för backen.
Urban tyckte jag skulle önska mig en Hummer i present.......hmm....
Å sen när jag kom hem till gårsplan gjorde jag en mkt talangfull backning så jag fastna igen. Fredrik kom ut å försökte, men det va lönlöst. Så då koppla vi av å så fick den stå där.....
Men nu är iaf avril glad i hagen och jag hemma i varma stugan. Så allt sluta ju fint iaf. Men den snälla pappan tyckte nog vi inte va riktigt kloka i huvudet när han fråga vart vi hade hästarna och svaret blev Stöde! 

Och jag känner mig hemskt glad att lastningen går så bra nu! Prima kuse!!

Nu måste jag nog ha ngt att äta, känner mig utsvulten!

//Finns inget dåligt väder, bara man har nån som drar loss en.....

RSS 2.0